среда, 8. јун 2016.

Trpiti ili biti srećan?


Novinar: „ Kako si znao da će da pobijedi?“
Stari bokser: „ Vidio sam kako trpi udarce. Onda sam vidio sjaj u njegovim očima.“

Čitala je Gospođica ove riječi pokušavajući da čuje šta njena unutrašnja mudrost ima da kaže. Prihvatila je da nije baš lako čuti svoju mudrost, ali znala je da ne može odustati sad kad zna da unutar nje ima neko pametniji od nje same. Smiješno koliko joj je zvučalo, tako je doživljava sve te savjete koje joj knjiga sveopšte mudrosti upućuje. Pronaći u sebi nešto što nisi znao da imaš, isto je kao pronaći drugu osobu za koju nisi znao da postoji. Bilo kako bilo, gore navedeni tekst kosio se sa svim što knjiga sveopšte mudrosti propovjeda. Ako jedan bokser pobedi tako što trpi udarce, zar ne bi onda i sam čovjek morao da nauči da trpi u cilju pobjede, smatrajući pobjedom neki svoj ostvareni cilj ili želju. S druge strane „trpljenje“ podrazumjeva da radiš ono što ne želiš i tu je sad zbunjuje cijeli koncept. Znajući da knjiga svopšte mudrosti odgovara na formulisana pitanja,  potražila je odgovor na to što je zbunjuje.

Trpiti ili biti srećan?

Neka ti je divan i svečan ovaj dan! Lijepo li je što te sve inspiriše da se zapitaš. Već ti je sveopšta mudrost ukazala na neophodnost traganja u cilju pronalaženja. Što više pitaš, više odgovora ćeš imati, a ako još pažljivo slušaš, otkriće ti se i tvoj istinski odgovor. Umjetnost mudrosti jeste otkriti sebe, te i kad misliš da trpiš biti ono što jesi, i kada misliš da si srećan biti ono što jesi. Kada prepoznaš sebe u sebi, shvatićeš da ne  moraš ništa da trpiš, jer imaš prava da te ispuni sreća bez obzira na sve. To ne znači da nikada nećeš uraditi nešto što ti se u početku čini teško. Nekada je mnogo veće trpljenje ne uraditi ništa, nego uraditi nešto teško. Da li je nešto trpljenje ili je rad koji potiče iz ljubavi samo mudrost unutar tebe zna. Zato te sveopšta mudrost upućuje na tebe. Mudrost u tebi će ti uvijek reći da ništa ne moraš da trpiš, ako trpljenjem smatraš raditi stvari koje ne želiš. Ali onda se postavlja pitanje šta želiš? Smiješ li da izgovoriš to što želiš?
Mila naša, ništa, ali baš ništa ne moraš da trpiš, ukoliko ne želiš. Ali sve što želiš da trpiš zarad nekog za tebe višeg cilja, jeste sam akt ljubavi prema sebi. I opet se vrti u krug najveća mudrost od svih, a to je spoznate sebe. Svoje ideje, vizije, stavove, svoje mišljenje. Odvojiti se od mišljenja drugih, roditeljskih stavova, drugarskh preporuka. Preispitaj svaku riječ koju izgovoriš i tvoj put ka unutrašnjoj mudrosti biće popoločan ljubavlju.

Milo sunce naše, najteži udarac jeste trpiti sebe, a ne znati ko si. 
To je ono što te gura da pronađeš mudrost u sebi, ne bi li prestala trpiti sebe u neznanju. 

Нема коментара:

Постави коментар